نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
لاتین NLP مخفف سه کلمه Neuro Linguistic Programming می باشد که در زبان فارسی هیچ معنایی را غیر از برنامه ریزی عصبی کلامی نمی توان برای آن در نظر گرفت. البته در کل می توان گفت دانش ان.ال.پی، دانش تأثیر کلام بر رفتار و همچنین تغییر در رفتار ها و الگوها با توجه به شناخت سیستم ذهن و نحوه عملکرد آن می باشد که دامنه بسیار وسیعی از تکنیک ها را برای رسیدن به موفقیت شامل می گردد.
ان ال پي فرايندي است جهت از بين بردن الگوها، ذهنيتها، عادتها و رفتارهاي نادرست و جايگزين كردن آنها با الگوهاي، ذهنيتها و رفتارهاي تعالي بخش با استفاده از قابليتهاي سيستم عصبي(ذهن خودآگاه و ناخودآگاه)، سيستمهاي ارائه و دريافت(حسهاي پنجگانه)، قابليتهاي كلامي و برنامهريزي مناسب.
ان ال پي فرايندي است كه به تشريح اينكه : ما چگونه فكر ميكنيم(Neuro )، چگونه به صورت كلامي يا غير كلامي ارتباط برقرار ميكنيم(linguistic ) و الگوها رفتاري و احساسي ما چيستند(programms ) ميپردازد. آنها را بررسي مينمايد و تغييراتي را در راستاي اهدافي مشخص ايجاد مينمايد.
ان ال پي(NLP ) كه به نوعي در فارسي با نام "برنامهريزي عصبي- بياني"، ترجمه شده ولي من ترجيح ميدهم همان ان ال پي را به كار ببرم، ان ال پي چارچوب و روشي سيستمي جهت ارتقاء و تكامل فردي ميباشد كه در اوايل سال 1970 توسط ريچارد بندلر و جان گريندر- زبانشناس- با همكاري گريگوري بتسن ايجاد شدهاست. NLP همانند جعبهابزاري است كه ابزار آن استراتژيها، بديهيات و عقايد موجود در ارتباطات انساني، تجربههاي ادراكي و ذهني ميباشد.
اصل كلي و نكته برجسته NLP اين است كه نوع تفكرات افراد، نحوه ارائه و بيان لغات با مدل ادراكي كه فرد از جهان هستي ميسازد در تعاملي دو طرفه است. يك فرد با تغيير ديدگاه شخصي خود ميتواند رفتار و كنشهاي خود را بهبود بخشد. اينگونه مشاهدات ميتوانند با بكار بستن تكنيكهاي گوناگون تغيير يابند.
NLP ، به شما ميآموزد كه چگونه يك فرد ميتواند با تقويت رفتارهاي مثبت و مفيد و كاهش موارد منفي، عادات موفقيتآميزي را در خويشتن ايجاد نمايد. تغييرات مثبت زماني اتفاق ميافتد كه يك فرد، با دقت رفتار و عقايد افراد موفق را مورد بررسي و الگوگيري قرار دهد. (مدلسازي). همچنين NLP ، بيان ميكند كه هر انساني كليه منابع لازم جهت دستيابي به موفقيت را در وجود خويش دارد.
بندلر و گريندر سه روش درمان موفقيتآميز Fritz Perls ، Virginia Satir و Milton Erickson را سر لوحه مباحث اصلي NLP قرار دادند. آنها روشهاي درماني را مدل نمودند و الگوهاي خاصي را براي ارتباطات عمومي، روابط مبتني بر تفاهم و سازگاري و خودسازي ايجاد نمودند. بنيانگزار NLP ، رابرت ديلتز اين سيستم را «مطالعه ساختار تجربههاي دروني » مينامد.
بيش از سي سال NLP بعنوان موضوعي قابل بحث در امور درماني و پزشكي مطرح بودهاست. همچنين بهمنظور شناسايي و تعديل بدن جهت اعمال نفوذ استانداردها و موارد اخلاقي متعالي مورد نقد و بررسي قرار گرفتهاست.
هر چند كه NLP ، در راستاي اتكاء بنفس، تواناييهاي فردي و ارتباطات كسب و كار رويكردهايي ارائه كردهاست ولي علاوه بعنوان يك راهكار فرعي در روشهاي درماني توسط پزشكان نيز استفاده ميشود.
ايده كلي NLP ، در سال 1976 شكل گرفت اين روش از هيپنوتيسم درماني، روان درماني و تغييرات بالقوه انسان متأثر شدهاست. بندلر و گريندر بر مدلسازي ارتباطات، زبان بدن(Body Language ) و افكار موفقيتآميز افراد تمركز داشتهاند.
تعاريف مختلفي از NLP ارائه شده است. بندلر NLP را بعنوان « نگرش و رويكردي كه در وراي گسترهاي از تكنيكهاي بديع و مرتبط به هم قرار دارد» معرفي نمودهاست. درحاليكه گريندر NLP را اينگونه بيان نمودهاست. «معرفي مدلهاي متكامل و چگونگي بررسي و الگوبرداري از آنها». Labouchere ميگويد كه «NLP ، فلسفه واقعيتگرايي دارد و بر آنچه مفيد است، آنچه مؤثر است و چگونگي تكرار آن، تمركز دارد. تا زمانيكه NLP زمينههاي مشتركي با مسير روانشناختي داشتهباشد، به ايجاد، تهذيب و افزايش مفاهيم اين حوزه با استفاده از مدلها و تكنيكها ادامه خواهد داد.»
تكنيكهاي NLP ممكن است در گروههاي آموزش، سمينارها يا مشاورههاي خصوصي بكار گرفته شوند. بعنوان مثال، پزشكان از مباحث شخصي NLP بمنظور تقليل و كنترل عقايد منفي، صحنه هراسي، ترسهاي بيدليل يا افسردگي استفاده مينمايند. طرفداران NLP ، ممكن است از آن بعنوان مجموعهاي از مهارتها در زمينهسازي رسيدن به اهداف و يا مشاوره استفاده نمايند. مربيان ممكن است تكنيكهاي NLPرا با عناويني چون تكنيكهاي انگيزشي، يادگيري بزرگسالان، مديريت، آموزش فروش، روانشناسي خاص و حتي عوام فريبي بكار گيرند.
رباط(Robaat ) بعد از چندين سال تحقيق، پژوهش و بررسيِ الگوهاي موفق ان ال پي در جهان و در نظر گرفتن شرايط خاص ايران، چارچوب معماري انسان با نگرش NLP (HAF ) پايهگذاري نموده است كه اين چارچوب با روشي ساختارمند مديريت تعالي انسان را با تكيه بر قابليتهاي عصبي، توانائيهاي كلامي برنامهريزي و هدايت مينمایم.
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر به عنوان مهمان